Comunitatea susține cultura

11538988_958497724172876_6333431618378548869_o
Jazz in the Park 2015 în cifre
20 august 2015

Comunitatea susține cultura

FJIP 2

Trei tineri muzicieni talentați vor fi sprijiniți cu burse în valoare de 2.000 lei fiecare pentru a-și putea susține în continuare activitatea artistică. De asemenea, patru proiecte culturale primesc finanțări cuprinse între 7.400 și 9.000 lei. Proiectele își propun să revitalizeze anumite spații din oraș și să le pună pe harta mentală a comunității. Acest lucru este posibil datorită donațiilor realizate de comunitatea Jazz in the Park.

Proiectele finanțate prin Fondul Jazz in the Park

Teatru în gara călătorilor de scurt parcurs
Aplicant: GRASP (Global Romanian Society of Young Professionals) & Create.Act.Enjoy
Valoare finanțare: 8.250 lei
Proiectul utilizează şi promovează un spaţiu abandonat, Gara Mică, prin intermediul unor tineri români şi străini pregătiți de actori profesionişti care vor realiza un spectacol de teatru şi improvizaţie pe tema multiculturalităţii şi diversităţii.

Jam by Blajin
Aplicant: Grup de inițiativă
Valoare finanțare: 7.408 lei
Jam e o structură modulară, alcătuită din 8 module identice, care permite o serie de reasamblări succesive, la discreţia şi imaginaţia utilizatorilor. Jam modelează un spaţiu ce se lasă locuit în funcţie de voinţa potenţialilor locuitori. Nu implică un dat şi nu imprimă un loc deja prestabilit. Funcţionalitatea locului e multiplă, de la mini-concerte la un loc de relaxare sau de joacă. Amplasarea instalației va fi făcută într-unul din parcurile orașului.

Poiana Muzicală II – Parcul cu muzică
Aplicant: Cercul Întreg / Asociația Arta Capoeira
Valoare finanțare: 8.500 lei
Propune o serie de instalații, amplasate permanent într-unul din parcurile clujene, care să aibă funcția unor proto-instrumente ce invită publicul să descopere, să dialogheze și să glumească prin intermediul sunetelor de diferite tipuri. Pe scurt, clujenii vor avea posibilitatea de a aborda muzica într-o manieră jucăușă și nonformală, care să îi încurajeze pe termen lung să considere o abordare mai participativă în viața publică prin muzică.

Lumini pe Canalul Morii
Aplicant: Asociația PLAI
Buget: 9.000 lei
Proiectul își propune să pună în evidență – prin intermediul unor instalații de lumini – un spațiu ultracentral din oraș care este neexploatat: Canalul Morii, strada Andrei Șaguna.

Cine sunt bursierii Jazz in the Park

Toți cei trei tineri talentați care primesc burse de sprijin sunt elevi ai Liceului de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca.

Radu Kis are 16 ani, studiază vioara de când avea 7 ani și a obținut zeci de premii la concursuri și olimpiade naționale și internaționale din țară și din Cehia, Italia, Polonia, Suedia.

Szilvia Szabó are 17 ani și studiază orga: „Fără muzică n-aș putea trăi. Cu ajutorul muzicii am trecut mai ușor peste multe momente grele și cred că am devenit un om mai bun, mai calm și, nu în ultimul rând, fericit. Sunt foarte mulțumită și recunoscătoare că am primit un astfel de dar, bursa aceasta. Mă va ajuta foarte mult în dezvoltarea mea în muzică”.

Henrik Portik are 18 ani și studiază flautul: „Visul meu este să folosesc muzica în așa fel încât oamenii care o ascultă să-și găsească pacea spirituală. În situația aceasta aș putea spune că muzica atinge scopul cel mai înalt pentru care a fost creat. Cu aceste idei aș vrea să continui studiile muzicale, crezând în faptul că o să reușesc să-i influențez pe oameni într-un mod pozitiv prin această activitate”, spune Henrik, bursier Fond Jazz in the Park.

Descrierea proiectelor o găsiți pe fond.jazzinthepark.ro pe pagina CONCURS PROIECTE, iar informații despre bursieri găsiți pe pagina BURSE.

Fără ei nu am fi reușit: donatorii

Aproape 5.000 de persoane au ales să susțină anul acesta proiecte culturale și tineri talentați în cadrul Jazz in the Park și Picnic in the Park. Suma adunată prin donațiile făcute de comunitatea Jazz in the Park (clujeni, locuitori din alte orașe, precum și public internațional) ajunge la 41.419 lei.

Din suma totală strânsă din donații, 2.261 lei au fost folosiți pentru acoperirea cheltuieilor de implementare a mecanismelor de atragere de fonduri (platforma de donații prin SMS – 1.405 lei, materiale tipărite, consumabile, taxe impozit premii tombolă – 856 lei). Astfel, 39.158 lei ajung la proiectele câștigătoare și la bursieri.

„Credem foarte mult în puterea evenimentelor și a culturii de a aduce schimbări pozitive în comunitate. Jazz in the Park nu este doar un festival de muzică, ci se dorește a fi o sursă de inspirație pentru unii și un motiv de bucurie pentru toți. De aceea festivalul nu este îngrădit sau limitat ca acces. Fondul Jazz in the Park a dovedit că persoanele care vin la festival își doresc să contribuie și să facă o schimbare în bine în oraș. Pentru noi, nimic nu poate fi mai motivant decât gândul că putem aduna comunitatea locală la un loc, cu un motiv de sărbătoare, iar la final să putem aduce o schimbare vizibilă și benefică tuturor. Am început cu dreptul această inițiativă, care nu a fost încercată până acum în România și vrem să le mulțumim oamenilor pentru donații, dar și pentru faptul că au încredere în noi să administrăm acest fond”, declară Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park.

În 2016, Jazz in the Park va avea loc în perioada 27 iunie-3 iulie. „Jazz in the Park este un proiect gândit pe termen lung. În 2016, ne propunem cel puțin să menținem nivelul la care am ajuns. Vom pune accent pe fond, dar și pe concursul Jazz in the Park. De asemenea, ne dorim multe parteneriate cu instituții culturale în 2016, fiindcă acestea cresc calitatea evenimentului. Mă refer la parteneriate precum cele avute cu Universitatea de Artă și Design, British Council. Ne dorim ca Jazz in the Park să devină un cadru prin care tot mai mulți operatori culturali să se poată exprima. Desigur, nu vom neglija nici line-up-ul evenimentului sau elementele care fac atmosfera frumoasă la festival”, afirmă Alin Vaida, directorul Jazz in the Park.

Fondul Jazz in the Park este un proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *